Vino Pivo Rakija logo
slider

Podela vina prema boji - Crveno

Boja crvenih vina potiče od pokožice(ljuske), semenki i peteljki crnog grožđa, a ne od soka. To je jedna od razlika između belog i crvenog vina, a druga je što se obavlja alkoholno vrenje izmuljanog grožđa(kljuka), u toku kojeg dolazi do prelaska sastojka iz čvrstih delova grožđa u vino. Operacije koje se obavljalju tokom proizvodnje crvenog vina su: berba, transport i prijem grožđa, muljanje grožđa i odvajanje peteljkovine( obavezan proces kod crvenih vina, jer se u peteljkovini nalaze jedinjenja koja su gorka i opora i uklanjaju se da kasnije ne bi vino dobilo ovu aromu), punjenje sudova za fermentaciju, sulfitisanje kljuka, dodavanje kvasaca, fermentacija(na 25°C, 15-20 dana), otakanje vina sa komine, prvo pretakanje, drugo pretakanje, bistrenje vina, stabilizacija niskim temperaturama, filtracija i razlivanje u boce.

crveno_vinoMerlot je popularno vino u kojem se obično može prepoznati blag ukusu šljive. Merlot je vrlo pitak i nije kiseo niti opor. Ranije se koristio za mešanje sa francuskim Bordeax vinima, u novije vreme sve više se proizvodi samostalno.

Cabernet Sauvignon je jedno od najpopularnijih vina na tržištu. Istog imena je grožđe od kojeg se ovo vino proizvodi. Spada u najbolja svetska crvena vina sa prepoznatljivom aromom crne ribizle i kupine.

Pinot Noir je jedna od vrsta crnog grožđa roda Vitis Vinifera, a naziv se upotrebljava i kada se misli na vina u čijoj proizvodnji dominira grožđe ove sorte. Naziv potiče od francuske reči „pinot“ (bor ) i „noir“ (crno) koja aludira na zbijene tamnoljubičaste grozdove u obliku šišarki. Ovo grožđe se uzgaja širom sveta, ali se najviše vezuje za francuski region Burgund. Vino koje se proizvodi od ovog grožđa je jedno od najboljih na svetu.

Syrah ili Shiraz je drevno crno grožđe sa Srednjeg istoka. Gaji se na granitu, krečnjaku i pesku u dolini Rone (Francuska), u Kaliforniji i Australiji. Plavo-crne boje, ima mala zrna i debelu kožu. Relativno rano sazreva.

Sangiovese je sorta grožđa koja se gaji po celoj Italiji, ali i u Argetini i Kaliforniji. Raste na krečnjaku, ali i na glini, sporo i kasno sazreva, podložno je oksidaciji. Najbolja vrsta je Sanđoveze Pikolo.

Barbera je sorta koja može da se transformiše tokom vrenja. Menja ukus ukoliko odležava u malim novim hrastovim burićima iz jednostavnog pitkog u bogato začinjeno vino sa notama trešnje i šljive vanile. Najčešće se koristilo za mešanje sa drugim sortama kako bi omekšalo druga teška vina i dalo svežinu.To je srednje do jako kiselo vino sa lepom bojom, voćnih i cvetnih aroma. Može biti suvo, polusuvo i slatko.

Cabernet Franc je grožđe koje se u najvećem broju slučajeva koristi za kupaže. U Australiji se vrši kupaža ovog vina sa Cabernet Sauvignonom ili Mabecom, a u Bordou sa Merlotom. Vremeno ovo vino postaje sve tamniji, sa snažni taninima, dok se nivo kiselosti se zadržava. Uzgaja se u Mađarsku i Čileu, a uzgajao se i u bivšoj Jugoslaviji. Franc ima kupinasto-malinaste aromu, ako se pije u Bordou i hladnijim regionima doline Loare, dok u severoistočnoj Italiji podseća na lekovito bilje ili čak se oseća i aroma strugotinu od olovke.

Gamay ili kako se u originalu zove Gamay Noir à Jus Blanc, što znači "crni game s belim sokom, je Francuska sorta. Proizvodi se od istoimene sorte grožđa, vino je prijatnog ukusa na jagode, maline, bananu, puno je i veoma pitko.

Grenache je sorta izuzetno popularna u Španiji, ali u poslednje vreme sve više i u Kaliforniji, naročito u regionima gde ga prave kao delikatesno desertno (Banyuls) suvo vino. Vino ima nizak nivo voćnih kiselina i tanina, a visoki procenat šećera. Začinsku i ponekad arome malina, belog bibera, timijana, ruzmarina pa čak i kože.

Malbec potiče iz jugozapadne Francuske (Bordo). U pitanju je tamno i ukusno vino, punog tela koji se dobija odstojavanjem. U svom izvornom obliku prvo je imao kožno-katranskom aromu sa blagim primesama duvana pa čak ni kupažom sa Merlotm nije davao bolju aromu. Svoj pravi, malinasto-kupinasti, i čokoladni identitet dobio je tek kad su ga Argentiski vinari razvili i usvojili kao njihovo vino.

Mourverde je poreklom špansko vino, ali ga danas ima više u Francuskoj, Australiji i Americi. Jako obojeno, sa dosta tanina i kiselina, odlično je za mešanje sa drugim sortama. Danas ga tako flaširaju još jedino u nekim delovima Kalifornije i Španije. Bogato je aromama lekovitog bilja, začina, kože, a kad vino dobro odstoji pojavljuju se u nozdrvama note Gamey-a, mesa i mokrog krzna.

Nebbiolo je u originalu severno italijansko vino koga danas ima širom sveta, Nebbiolo se prepoznaje po aromama ruže i katrana, ili tartufa i sladića... Potpuno atipično je i odležavanje pojedinih primeraka ove sorte. U početku je to vino puno tanina i dosta kiselo, da bi protokom vremena blažilo, zadobijalo sve više satenskih atributa, pa sve do ukusa ružinih peteljki. Na kraju je izbalansirano u paleti nežnih cvetnih aroma ili čak divljih trešanja.

Pinotag je miks Pinot Noira i Cinsaulta (alžirska vrsta grožđa koje u Francuskoj, a pogotovo u Maroku ima više nego Cabernet Souvignon-a). Osnovni problem je u aromi koja podseća na spaljenu gumu. Ako uspe da se ukloni razviće se fini tonovi šljive, trešanja, kupine pa čak i banana i palme.

Tempranillo je grožđa koje je najviše zastupljeno u Španiji gde ga nazivaju ”malo rano moje” zbog kratkog vremena zrenja i branja. Od njega se dobija sočno mlado vino jagodičastog mirisa i ukusa. Barikiranjem se vino obogaćuje dodatnim aromama i to prvenstveno vanile, sladića ili čak duvanskog dim po čemu malo podseća na Sangiovese. Baš iz tog razloga većina ovih vina odleži par godina pre serviranja čime dobiju kožni otisak na nepcima.

Zinfandel (Crljenak) je klon originalnog hrvatskog “Crljenka” (koji je iz davnina stigao iz Albanije ili čak antičke Grčke). Ovo vino je lagano, slatkasto ali ipak složeno sa malinasto-kupinastim ukusom, dosta jakim taninima i visokim procentom alkohola.

Carmenere je poreklom iz Bordoa, gde se i danas može naći u ograničemnim količinama, ali je u XIX veku prevezen u Južnu Ameriku. Po dolasku u Čilu počinje masovni uzgoj i razvoj ove sorte te se danas često misli da je upravo Čile država odakle i potiče.  Note ovog vina su arome šljiva, začini, crnog voća, malo mistike i rustike.

Petit Sirah mastiljavo grožđe koje daje krupna taninska vina koja ostavljaju neizbrisiv trag na zubima i usnama. Najčešće se koristi u kupaži sa Zinfandelom, a samostalno je sa aromama crnog bibera, crnog voća ili kože.